Bewust (dus met opzet) kiezen voor het overbelichten van een foto om een ‘high-key’ effect te creëren, resulteert in een lichte en delicate weergave die vrouwelijke portretten en foto’s van kinderen kunnen verbeteren.

De truc is hier om niet in de camera de hoog-lichten (de lichte delen van de foto) op te blazen, maar de foto later op te fleuren in software zoals Photoshop.
Foto: Floating Flower © Nick Coombe

Wanneer u de foto’s in uw camera als RAW-bestanden kunt wegschrijven heeft dit hierbij de voorkeur omdat deze bestanden u de meeste ruimte bieden voor nabewerkingen. Zo zult u in RAW onder andere in staat zijn om meer details in het gehele toonbereik naar voren te halen dan bij een zelfde foto die in JPG gemaakt is.

Als u dit wilt uitproberen, stel dan uw sluitertijd zo in dat het beeld met twee of drie stops is overbelicht. Begin bij twee stops en maak een paar testopnamen. Na deze bekeken te hebben, kunt u vanaf daar verder gaan. Wanneer u diafragma voorkeur gebruikt, gebruik dan de belichtingscompensatie op uw toestel. (opnieuw met twee tot drie stops).

Zie: http://hs-fotografie.nl/fotografietips/pdf/High-key_foto’s.pdf