U staat op het punt om een camera te kopen, maar welke camera is nu het meest geschikt voor u?

Moet u nu een zak-cameraatje kopen, of een grote spiegelreflexcamera (DSLR), behalve de prijs zijn er nogal wat meer verschillen, en het is toch zonde van het geld wanneer u € 2000,= of meer uitgeeft terwijl u met een paar honderd euro een camera had kunnen kopen die beter bij u past (of andersom).

Wat ik regelmatig zie is dat beginnende fotografen het sjouwen met een zware spiegelreflex en dito lenzen (en de 80D en andere semi-pro’s zijn best zwaar) na een tijdje beu zijn; of dat ze moeite hebben met het onder de knie krijgen van de meer geavanceerde opties van de camera.

Het gevolg is dan vaak dat de camera in de kast komt te liggen omdat een smartphone zoveel makkelijker mee te nemen is en makkelijker te bedienen en tegenwoordig ook echt prima filmpjes en foto’s kan maken…

Erg zonde van de camera en al het geld wat erin is geïnvesteerd!

Ik raad u aan om bij het begin te beginnen en wanneer u fotografie tot uw hobby wilt maken bijvoorbeeld naar een fotocursus te gaan en te ontdekken wat u precies zoekt in een camera. Wat wilt u gaan fotograferen? (portretten, natuur, sport…?) – dat maakt ook heel veel uit bij de keuze van een camera!

Toen ik moest kiezen waren fotoclubs schaars en kon men al bijna helemaal geen cursussen vinden. Dus bepaalde ik waarvoor ik een camera zocht (wat ik er mee wilde gaan doen), en keek vervolgens naar wat beroepsfotografen hadden gekozen.

Daarbij viel me op (en dat is nog steeds zo) dat er bijvoorbeeld langs de sportvelden en bij andere evenementen, maar ook bij fotojournalisten het meest camera’s van het merk Canon gezien werden en bij portretfotografen, huwelijks fotografen, etc. juist het merk Nikon weer beter vertegenwoordigd was.

Nu kunt u ook prima portretten etc. fotograferen met Canon of sportevenementen vastleggen met een Nikon, maar kennelijk had “de professional” toch een voorkeur.

Hoewel ik toen de verschillen nog niet kende heb ik me daardoor laten leiden, en heb die professional geïmiteerd in mijn keuze. En daarom heb ik, omdat portret fotografie maar een klein deel van mijn oeuvre besloeg, voor Canon gekozen en ik heb daar nooit spijt van gehad. Net zoals menig huwelijksfotograaf nooit spijt had van zijn keuze voor Nikon omdat dat (zo zeggen ze dan) de beste camera is. Ik ga echter voluit voor Canon, omdat dat voor mijn doel de beste camera is.

Binnen de merken zijn er ook erg veel soorten camera’s en ik zou een beginner met beperkt budget toch aanraden om te beginnen met de kleinere modellen en wilt u fotografie tot uw hobby maken begin dan met een instap-spiegelreflex omdat deze vrij veel mogelijkheden biedt voor een redelijk lage prijs en u daarmee kunt ontdekken of u het echt leuk vindt en wat u precies zoekt in een camera.

Vaak worden de camera’s aangeboden met een ‘kit-lens’ en bij de goedkopere camera’s zijn dat niet bepaald de beste lenzen, maar u krijgt hem er dan meestal bijna voor niks bij, dus ach… ook met die lenzen zijn heel mooie foto’s te maken.

Voor echt scherpe foto’s kunt u trouwens (meestal) beter investeren in een goed ‘glaswerk’ (lenzen) dan in een camera! Bovendien behouden lenzen hun waarde beter dan de camera’s.

Er zijn naast de spiegelreflexcamera’s nog meer soorten camera’s die het overwegen waard zijn.

• Wat dacht u bijvoorbeeld van een geavanceerde compact camera met superzoom of grote sensor. Deze doen in beeldkwaliteit vaak echt niet onder voor een spiegelreflex en vaak kunt u daar ook goed mee filmen, mocht u dat willen.

• Of van systeemcamera’s (maar met deze bent u vaak duurder uit dan met een spiegelreflex).

Ik denk dat het jammer is om iets te kopen waar u later spijt van heeft en tenslotte in de kast belandt.

Zelf heb ik naast de professionele spiegelreflex camera ook een geavanceerde compact camera gekocht. Mijn grote spiegelreflex camera met lenzen vormen best een heel gewicht, en wanneer ik er niet speciaal op uit ga om te fotograferen, maar bijvoorbeeld een wandeling doe (waarbij ik dat hele gewicht niet wil meesjouwen) en toch een camera met meer mogelijkheden dan die in mijn telefoon bij me wil hebben, dan komt dat cameraatje me prima van pas. En meestal kan men me naderhand niet zeggen met welke camera ik een bepaalde foto maakte.